شریعت قرآنی و سنت‌های دینی باستان متأخر

شریعت قرآنی و سنت‌های دینی باستان متأخر
شریعت قرآنی و سنت‌های دینی باستان متأخر مروری بر «شریعت پس از اسرائیل: از بایبل تا قرآن» اثر هولگر زلنتین ایمان تاجی هولگر زِلنتین (ز. ۱۹۷۶) استاد مطالعات ادیان در دانشگاه توبینگن است. او پس از فارغ‌التحصیلی از دانشگاه آمستردام، دکتری‌اش را در ادیان دوران باستان متأخر در ۲۰۰۷ از دانشگاه پرینستن گرفت. حوزهٔ تخصصی او مطالعات تلمود و قرآن، و بررسی تطور شریعت و قوانین فقهی در دوران باستان …
ادامه مطلب

مفهوم آخرالزمان در نخستین سال‌های برآمدن اسلام

مفهوم آخرالزمان در نخستین سال‌های برآمدن اسلام
مفهوم آخرالزمان در نخستین سال‌های برآمدن اسلام مروری بر کتاب «آخرالزمان حکومتی» اثر استیوِن شومیکر ایمان تاجی                                                                                                                                                                      استیوِن شومیکر (متولد ۱۹۶۸) پژوهشگر امریکایی و استاد مطالعات ادیان در دانشگاه اُرِگن است که در تحقیقاتش به‌طور ویژه بر تاریخ مسیحیت در اوایل حکومت بیزانس و روابط اسلام اولیه و مسیحیت در خاورنزدیک تمرکز دارد. تا کنون سه کتاب دیگر از او در حوزۀ مطالعات اسلام منتشر شده‌اند: «مرگ پیامبر: پایان …
ادامه مطلب

آیین‌ها و باورهای پاگانی در گذار به اسلام

آیین‌ها و باورهای پاگانی در گذار به اسلام
آیین‌ها و باورهای پاگانی در گذار به اسلام مروری بر کتاب «بازمانده‌هایی از فرهنگ دوران جاهلی در تمدن اسلامی» اثر دوارد الکساندر وسترمارک  سمیه صفاری   ادوارد الکساندر وسترمارک (1862-1939) فیلسوف، جامعه‌شناس و انسان‌شناس فنلاندی است که در 1890 از دانشگاه هلسینگفورس (هلسینکی) درجهٔ دکتری گرفت. بعدتر در همان دانشگاه و دانشگاه‌های دیگری مثل مدرسۀ اقتصاد لندن مشغول به تدریس شد. پژوهش‌های انسان‌شناسانهٔ وسترمارک بر موضوع ازدواج، خویشاوندی و نهاد …
ادامه مطلب

از فقه کثرت‌گرا تا فقه اقتدارگرا

از فقه کثرت‌گرا تا فقه اقتدارگرا
+ از فقه کثرت‌گرا تا فقه اقتدارگرا  مروری بر کتاب «سخن‌گفتن به نام خدا: فقه، اقتدار و زنان» اثر خالد ابوالفضل ساجده گودرزی   خالد ابوالفضل (متولد ۱۹۶۳، کویت) استاد حقوق و مدیر برنامهٔ مطالعات اسلام در دانشکدهٔ حقوق دانشگاه کالیفرنیا در لس‌آنجلس تدریس و پژوهش می‌کند. ابوالفضل در رشته‌های علوم سیاسی، حقوق، و مطالعات اسلام در دانشگاه‌های ییل، پنسیلوانیا و پرینستن تحصیل کرده و سیزده سال نیز در مصر …
ادامه مطلب

    مطالعات اجتماعی دین در بافت شیعی

    مطالعات اجتماعی دین در بافت شیعی
                                              مطالعات اجتماعی دین در بافت شیعی گفت‌وگو با محسن‌حسام مظاهری گفت‌و‌گو کننده: فاطمه مصلح‌زاده                                        هفتمین شماره از مجموعه گفت­و­گوهای دورنما را می­بینید. در این شماره با محسن‌حسام مظاهری، …
ادامه مطلب

دیالکتیک دین و قدرت

دیالکتیک دین و قدرت
دیالکتیک دین و قدرت مروری بر کتاب «دین وقدرت: خوانشی نو از حاکمیت» اثر محمد شحرور شیرین رجب‌زاده   محمد شحرور (۱۹۳۸-۲۰۱۹) از نواندیشان معاصر سوری است که به‌رغم نداشتن تحصیلات رسمی در مطالعات اسلام سال‌ها در این زمینه قلم‌فرسایی کرده و خوانش‌هایی نو و تأثیرگذار از اندیشهٔ اسلامی در مباحث مختلف دینی همچون فهم قرآن، فقه، سیاست و حکومت ارائه داده است. در «الدین و السلطة: قراءة معاصرة للحاکمیة» …
ادامه مطلب

کاوشی تجدیدنظرطلبانه در خاستگاه اسلام

 کاوشی تجدیدنظرطلبانه در خاستگاه اسلام
  کاوشی تجدیدنظرطلبانه در خاستگاه اسلام مروری بر کتاب «نقاط تلاقی با اسلام: خاستگاه دین و دولت عرب» اثر یهودا نِوو و جودیت کورِن سپیده نصرتی   یِهودا نِوو (۱۹۳۲-۱۹۹۲)، باستان‌شناس اسرائیلی و پژوهشگر دانشکدۀ بن‌گوریون در سِدِه بوکر، به همراه جودیت کورِن، محقق اسرائیلی و کتابدار دانشگاه حیفا، در این اثر با استفاده از روش نقد تاریخی و با اتکا به شواهد باستان‌شناختی، سکه‌شناختی، سنگ‌نوشته‌ها و سوابق جمعیت‌های محلی …
ادامه مطلب

زردشتیان و مسلمانان در سده‌های نخست اسلامی

زردشتیان و مسلمانان در سده‌های نخست اسلامی
زردشتیان و مسلمانان در سده‌های نخست اسلامی مروری بر کتاب «ستیز و سازش» فاطمه عباسی   جمشید کرشاسپ چوکسی (متولد ۱۹۶۲، بمبئی) از استادان برجستهٔ ایران‌شناسی و مطالعات دین زردشتی است. او در ۱۹۹۱ دکتری خود را در رشتهٔ «تاریخ و ادیان خاورنزدیک» از دانشگاه هاروارد دریافت کرد و از ۱۹۹۳ در دانشگاه ایندیانا مشغول به تدریس و پژوهش است. چوکسی در پژوهش‌هایش به توسعهٔ جوامع فرقه‌ای در آسیا و …
ادامه مطلب

زمینه و زمانهٔ متن قرآن

زمینه و زمانهٔ متن قرآن
  زمینه و زمانهٔ متن قرآن مروری بر کتاب «قرآن: درآمدی تاریخی‌ـ‌انتقادی» اثر نیکلای ساینای فاطمه مصلح‌زاده   نیکلای ساینای دانش‌آموختۀ مطالعات عربی از دانشگاه آزاد برلین و استاد مطالعات اسلام در دانشکدهٔ مطالعات شرقی دانشگاه آکسفورد است. علایق پژوهشی او بیشتر در حوزه‌های وجوه ادبی قرآن، ارتباط قرآن با سنت‌های یهودی و مسیحی و شعر کهن عربی، تفاسیر قرآن، عربستان در دورهٔ باستان متأخر و زندگی پیامبر اسلام و …
ادامه مطلب

جدال دین و سیاست در دوران فتنه

جدال دین و سیاست در دوران فتنه
جدال دین و سیاست در دوران فتنه مروری بر کتاب «فتنه: دیالکتیک دین و سیاست در اسلام آغازین» اثر هشام جعیط زینب ایزدی   هشام جعیط (۱۹۳۵_۲۰۲۱) تاریخ‌نگار و روشنفکر اهل تونس و متخصص تاریخ اسلام است که در ۱۹۸۱ در رشتهٔ تاریخ اسلام از دانشگاه پاریس فارغ‌التحصیل شد. جعیط استاد دانشگاه تونس و استاد مدعو در دانشگاه‌ مک‌گیل و دانشگاه برکلی بود و مدتی نیز ریاست آکادمی علوم و …
ادامه مطلب