مفهوم آخرالزمان در نخستین سال‌های برآمدن اسلام

مفهوم آخرالزمان در نخستین سال‌های برآمدن اسلام
مفهوم آخرالزمان در نخستین سال‌های برآمدن اسلام مروری بر کتاب «آخرالزمان حکومتی» اثر استیوِن شومیکر ایمان تاجی                                                                                                                                                                      استیوِن شومیکر (متولد ۱۹۶۸) پژوهشگر امریکایی و استاد مطالعات ادیان در دانشگاه اُرِگن است که در تحقیقاتش به‌طور ویژه بر تاریخ مسیحیت در اوایل حکومت بیزانس و روابط اسلام اولیه و مسیحیت در خاورنزدیک تمرکز دارد. تا کنون سه کتاب دیگر از او در حوزۀ مطالعات اسلام منتشر شده‌اند: «مرگ پیامبر: پایان …
ادامه مطلب

آیین‌ها و باورهای پاگانی در گذار به اسلام

آیین‌ها و باورهای پاگانی در گذار به اسلام
آیین‌ها و باورهای پاگانی در گذار به اسلام مروری بر کتاب «بازمانده‌هایی از فرهنگ دوران جاهلی در تمدن اسلامی» اثر دوارد الکساندر وسترمارک  سمیه صفاری   ادوارد الکساندر وسترمارک (1862-1939) فیلسوف، جامعه‌شناس و انسان‌شناس فنلاندی است که در 1890 از دانشگاه هلسینگفورس (هلسینکی) درجهٔ دکتری گرفت. بعدتر در همان دانشگاه و دانشگاه‌های دیگری مثل مدرسۀ اقتصاد لندن مشغول به تدریس شد. پژوهش‌های انسان‌شناسانهٔ وسترمارک بر موضوع ازدواج، خویشاوندی و نهاد …
ادامه مطلب

کاوشی تجدیدنظرطلبانه در خاستگاه اسلام

 کاوشی تجدیدنظرطلبانه در خاستگاه اسلام
  کاوشی تجدیدنظرطلبانه در خاستگاه اسلام مروری بر کتاب «نقاط تلاقی با اسلام: خاستگاه دین و دولت عرب» اثر یهودا نِوو و جودیت کورِن سپیده نصرتی   یِهودا نِوو (۱۹۳۲-۱۹۹۲)، باستان‌شناس اسرائیلی و پژوهشگر دانشکدۀ بن‌گوریون در سِدِه بوکر، به همراه جودیت کورِن، محقق اسرائیلی و کتابدار دانشگاه حیفا، در این اثر با استفاده از روش نقد تاریخی و با اتکا به شواهد باستان‌شناختی، سکه‌شناختی، سنگ‌نوشته‌ها و سوابق جمعیت‌های محلی …
ادامه مطلب

زردشتیان و مسلمانان در سده‌های نخست اسلامی

زردشتیان و مسلمانان در سده‌های نخست اسلامی
زردشتیان و مسلمانان در سده‌های نخست اسلامی مروری بر کتاب «ستیز و سازش» فاطمه عباسی   جمشید کرشاسپ چوکسی (متولد ۱۹۶۲، بمبئی) از استادان برجستهٔ ایران‌شناسی و مطالعات دین زردشتی است. او در ۱۹۹۱ دکتری خود را در رشتهٔ «تاریخ و ادیان خاورنزدیک» از دانشگاه هاروارد دریافت کرد و از ۱۹۹۳ در دانشگاه ایندیانا مشغول به تدریس و پژوهش است. چوکسی در پژوهش‌هایش به توسعهٔ جوامع فرقه‌ای در آسیا و …
ادامه مطلب

بازخوانی متن قرآن بر اساس سنت بایبلی

بازخوانی متن قرآن بر اساس سنت بایبلی
بازخوانی متن قرآن بر اساس سنت بایبلی مروری بر کتاب «قرآن و زیرمتن بایبلی آن» اثر گابریل سعید رینولدز ایمان تاجی   گابریل سعید رینولدز (متولد ۱۹۷۳) فارغ‌التحصیل مطالعات اسلام از دانشگاه ییل و استاد مطالعات اسلام و الهیات در دانشگاه نُتردام امریکاست. تمرکز پژوهشی او بر مطالعات قرآن، تاریخ مسیحیت، روابط مسیحیان و مسلمانان، و اسلام آغازین است. از تألیفات او می‌توان به کتاب‌های «ظهور اسلام» (۲۰۱۲)، «قرآن و …
ادامه مطلب

عیسای مسلمانان نماد هم‌زیستی ادیان

عیسای مسلمانان نماد هم‌زیستی ادیان
عیسای مسلمانان نماد هم‌زیستی ادیان مروری بر کتاب «انجیل به روایت مسلمانان» اثر طریف خالدی فاطمه عباسی   طریف خالدی (متولد ۱۹۳۸) مورخ فلسطینی است که در جریان جنگ ۱۹۴۸ مجبور به مهاجرت به بیروت شد. بعدتر به انگلستان رفت، کارشناسی و کارشناسی‌ارشد را در دانشگاه آکسفورد در رشتهٔ تاریخ جدید گرفت و در ۱۹۷۰ در مطالعات اسلامی از دانشگاه شیکاگو فارغ‌التحصیل شد. بعدتر تدریس و پژوهش را در دانشگاه …
ادامه مطلب

تصدیق و تبیین: گفت‌وگوی قرآن با سنت‌های یهودی‌ـ‌مسیحی

تصدیق و تبیین: گفت‌وگوی قرآن با سنت‌های یهودی‌ـ‌مسیحی
درس‌گفتار «رویکرد تاریخی و ادبی به قرآن»، بخش سه   تصدیق و تبیین: گفت‌وگوی قرآن با سنت‌های یهودی‌ـ‌مسیحی   مترجم: فاطمه مصلح‌زاده ویراستار: مهرداد عباسی   به این مجموعهٔ کوتاه از پادکست‌های دربارهٔ قرآن خوش آمدید. من نیکُلای ساینای هستم از دانشگاه آکسفورد. از شورای پژوهشی ادبیات و علوم انسانی بریتانیا برای حمایت از تهیه و تولید این چهار گفتار کوتاه سپاسگزارم. در قسمت قبل به محیط تاریخی اعلان‌‌های قرآن …
ادامه مطلب

نظریۀ تأثیرپذیری قرآن از منابع یهودی

نظریۀ تأثیرپذیری قرآن از منابع یهودی
نظریۀ تأثیرپذیری قرآن از منابع یهودی مروری بر کتاب « یهودیت و اسلام» اثر آبراهام گایگر عاطفه بیگدلی   درآمد نظریۀ تأثیرپذیری قرآن از عهدین به دلیل وجود تشابه بین این دو کتاب در آثار برخی خاورشناسان در قرن نوزدهم به چشم می‌خورد. طلایه‌دار این نظریه آبراهام گایگر (۱۸۱۰-۱۸۷۴)، خاورپژوه تاریخ‌گرای آلمانی، است. او در ۱۸۳۲ به تشویق استاد خود، گئورگ ویلهلم فرایتگ، در مسابقه‌ای آکادمیک شرکت کرد که موضوع …
ادامه مطلب