یک عمر تلاش برای خوانش برابری‌طلبانه از اسلام

 یک عمر تلاش برای خوانش برابری‌طلبانه از اسلام
یک عمر تلاش برای خوانش برابری‌طلبانه از اسلام  گفت‌وگو با آمنه ودود   میزبان: فاطمه مصلح‌زاده در یازدهمین شماره از گفت‌وگوهای دورنما با آمنه ودود، استاد مطالعات اسلام، ‌پژوهشگر و مفسر قرآن، فعال حقوق زنان و نویسندهٔ کتاب «قرآن و زن» گفت‌وگو خواهیم کرد. محوریت این گفت‌وگو تلاش‌های او برای ارائهٔ خوانشی زنانه‌نگر از قرآن و به‌طور کلی بازخوانی مسالهٔ جنسیت در اسلام با تاکید بر قرآن است. در کنار …
ادامه مطلب

 در جست‌وجوی عدالت جنسیتی با فمینیسم اسلامی

 در جست‌وجوی عدالت جنسیتی با فمینیسم اسلامی
 در جست‌وجوی عدالت جنسیتی با فمینیسم اسلامی  گفت‌وگو با زیبا میرحسینی     میزبان: فاطمه مصلح‌زاده آماده‌سازی متن: زینب ایزدی    در دهمین شماره از مجموعه گفتگوهای دورنما با دکتر زیبا میرحسینی، جامعه‌شناس و انسان‌شناس ایرانی و نویسندهٔ مقالات و کتاب‌های متعدد از جمله «سفرهایی به‌سمت برابری جنسیتی در اسلام» دربارهٔ فمینیسم اسلامی و برابری جنسیتی در اسلام و جوامع اسلامی گفت‌وگو خواهیم کرد؛ دربارهٔ تلاش‌ها و پژوهش‌های انجام‌شده در …
ادامه مطلب

سفر «جنسیت» به خاورمیانه

سفر «جنسیت» به خاورمیانه
سفر «جنسیت» به خاورمیانه مروری بر «فمینیسم در اسلام» اثر مارگو بدران مریم نصر اصفهانی (پژوهشگاه علوم‌انسانی و مطالعات فرهنگی)   مارگو بدران (متولد ۱۹۳۶) پژوهشگر و استاد امریکاییِ متخصص در تاریخ خاورمیانه با تمرکز بر مطالعات زنان و جنسیت است که با پژوهش‌هایش در حوزهٔ فمینیسم اسلامی شناخته می‌شود. او تحصیلات خود را در دانشگاه‌های هاروارد و آکسفورد به سرانجام رساند و عربی را در دانشگاه الازهر قاهره آموخت …
ادامه مطلب

نظریهٔ تشریع تدریجی و حقوق زنان در اسلام

نظریهٔ تشریع تدریجی و حقوق زنان در اسلام
نظریهٔ تشریع تدریجی و حقوق زنان در اسلام  مروری بر کتاب «زنان ما در شریعت و جامعه» اثر طاهر حداد  ریحانه علیرضائی    طاهر حداد (۱۸۹۹-۱۹۳۵) نویسنده و مبارز سیاسی تونسی و پیش‌گام دفاع از حقوق زنان و کارگران تونسی است. او مسیر مبارزاتی خود را پس از فارغ‌التحصیلی از دانشگاه زیتونه با قلم‌زدن در روزنامه‌ها آغاز کرد. حداد در ۱۹۲۷ کتاب مهم «کارگران تونسی و پیدایش جنبش سندیکایی» را منتشر …
ادامه مطلب

از فقه کثرت‌گرا تا فقه اقتدارگرا

از فقه کثرت‌گرا تا فقه اقتدارگرا
+ از فقه کثرت‌گرا تا فقه اقتدارگرا  مروری بر کتاب «سخن‌گفتن به نام خدا: فقه، اقتدار و زنان» اثر خالد ابوالفضل ساجده گودرزی   خالد ابوالفضل (متولد ۱۹۶۳، کویت) استاد حقوق و مدیر برنامهٔ مطالعات اسلام در دانشکدهٔ حقوق دانشگاه کالیفرنیا در لس‌آنجلس تدریس و پژوهش می‌کند. ابوالفضل در رشته‌های علوم سیاسی، حقوق، و مطالعات اسلام در دانشگاه‌های ییل، پنسیلوانیا و پرینستن تحصیل کرده و سیزده سال نیز در مصر …
ادامه مطلب

آیا تفسیر فمینیستی قرآن نیازمند بازنگری است؟

آیا تفسیر فمینیستی قرآن نیازمند بازنگری است؟
آیا تفسیر فمینیستی قرآن نیازمند بازنگری است؟ مروری بر کتاب «حاشیه‌های فمینیستی قرآن» اثر عایشه هدایت‌اللّه ساجده گودرزی   عایشه هدایت‌اللّه دانشیار مطالعات اسلامی دانشگاه سانفرانسیسکو در آمریکاست و تمرکز پژوهشی او بر موضوعات اسلام و جنسیت، تفاسیر قرآن و تصویر زن در تاریخ اسلام است. کارشناسی‌اش را در مطالعات زنان گرفت و کارشناسی ارشد و دکتری‌اش را در مطالعات ادیان از دانشگاه کالیفرنیا در سانتاباربارا دریافت کرد. «حاشیه‌های فمینیستی …
ادامه مطلب

رهاسازی قرآن از خوانش‌های مردسالارانه

رهاسازی قرآن از خوانش‌های مردسالارانه
رهاسازی قرآن از خوانش‌های مردسالارانه مروری بر کتاب «زنان مؤمن در اسلام» اثر اسما بارلاس محبوبه سمائی صحنه‌سرائی   اسما بارلاس (متولد ١٩٥٠، پاکستان) استاد بازنشستهٔ دانشکدۀ علوم سیاسی کالج ایتاکا در نیویورک است که سال‌ها مدیریت مرکز مطالعات فرهنگی، نژادی و قومی را در آنجا برعهده داشته است. او فعالیت حرفه‌ای خود را در وزارت خارجهٔ پاکستان آغاز کرد اما به دلیل انتقاد از سیاست‌های ژنرال ضیاءالحق، رئیس دولت …
ادامه مطلب

بازخوانی مسئلهٔ تعدد زوجات و قوّامیت

بازخوانی مسئلهٔ تعدد زوجات و قوّامیت
بازخوانی مسئلهٔ تعدد زوجات و قوّامیت مروری بر کتاب «نحو اصول جدیدة للفقه الاسلامی» اثر محمد شحرور شیرین رجب زاده   محمد شحرور (۱۹۳۸-۲۰۱۹)، اسلام‌شناسِ نواندیش سوری، با نوشتن کتابی با عنوان «الکتاب و القرآن؛ خوانشی معاصر» در ۱۹۹۰ اولین بار آرای خود را در حوزهٔ علوم اسلامی مطرح  کرد. او بعدتر در کتاب «به سوی اصولی نو برای فقه اسلامی: فقه زنان» (۲۰۰۰) در صدد حل بحران کنونی فقه …
ادامه مطلب

بازخوانی متون تشریعی مربوط به زنان

بازخوانی متون تشریعی مربوط به زنان
  بازخوانی متون تشریعی مربوط به زنان مروری بر مقالهٔ نصر حامد ابوزید فاطمه مصلح‌زاده   نصر حامد ابوزید (۱۹۴۳-۲۰۱۰)، اسلام‌شناس و نواندیش سرشناس مصری، به‌سبب برخی دیدگاه‌های نوگرایانه‌اش به‌شدت با علمای سنتی مصر درگیر شد. در ادبیات عرب و مطالعات اسلام تحصیل کرد، در ۱۹۸۱ از دانشگاه قاهره دکتری‌ گرفت و چند سال همان جا تدریس کرد، اما پس از آنکه از جانب علمای سنتی تکفیر شد و گروه‌های …
ادامه مطلب

حجاب، واجب دینی یا شعار سیاسی؟

حجاب، واجب دینی یا شعار سیاسی؟
حجاب، واجب دینی یا شعار سیاسی؟ مروری بر کتاب «حقیقة الحجاب و حجیة الحدیث» اثر محمد سعید عشماوی مریم قیدر   محمد سعید عشماوی (۱۹۳۲-۲۰۱۳) زادۀ مصر و در شمار متفکران لیبرال مسلمان در دوران معاصر است. در ۱۹۵۴ در رشتۀ حقوق از دانشگاه قاهره فارغ‌التحصیل شد و در چندین سِمت مختلف در نظام قضایی مصر خدمت کرد. در ۱۹۷۸ به امریکا رفت و در هاروارد حقوق تطبیقی خواند. بعد …
ادامه مطلب