شریعت قرآنی و سنت‌های دینی باستان متأخر

شریعت قرآنی و سنت‌های دینی باستان متأخر
شریعت قرآنی و سنت‌های دینی باستان متأخر مروری بر «شریعت پس از اسرائیل: از بایبل تا قرآن» اثر هولگر زلنتین ایمان تاجی هولگر زِلنتین (ز. ۱۹۷۶) استاد مطالعات ادیان در دانشگاه توبینگن است. او پس از فارغ‌التحصیلی از دانشگاه آمستردام، دکتری‌اش را در ادیان دوران باستان متأخر در ۲۰۰۷ از دانشگاه پرینستن گرفت. حوزهٔ تخصصی او مطالعات تلمود و قرآن، و بررسی تطور شریعت و قوانین فقهی در دوران باستان …
ادامه مطلب

 یک عمر تلاش برای خوانش برابری‌طلبانه از اسلام

 یک عمر تلاش برای خوانش برابری‌طلبانه از اسلام
یک عمر تلاش برای خوانش برابری‌طلبانه از اسلام  گفت‌وگو با آمنه ودود   میزبان: فاطمه مصلح‌زاده در یازدهمین شماره از گفت‌وگوهای دورنما با آمنه ودود، استاد مطالعات اسلام، ‌پژوهشگر و مفسر قرآن، فعال حقوق زنان و نویسندهٔ کتاب «قرآن و زن» گفت‌وگو خواهیم کرد. محوریت این گفت‌وگو تلاش‌های او برای ارائهٔ خوانشی زنانه‌نگر از قرآن و به‌طور کلی بازخوانی مسالهٔ جنسیت در اسلام با تاکید بر قرآن است. در کنار …
ادامه مطلب

 اسلام: گویشی بومی یا زبانی جهانی؟

 اسلام: گویشی بومی یا زبانی جهانی؟
 اسلام: گویشی بومی یا زبانی جهانی؟  مروری بر «اسلامِ زیسته» اثر کِوین راینهارت    محسن فیض‌بخش (هم‌بنیان‌گذار مجموعهٔ انعکاس)    کِوین راینهارت استاد مطالعات ادیان با تخصص در مطالعات اسلامی است. او با پیشینهٔ مطالعات خاورمیانه به سراغ رشتهٔ مطالعات ادیان رفت، در ۱۹۸۶ دکتری‌اش را در همین رشته از دانشگاه هاروارد دریافت کرد و از همان زمان تا کنون در کالج دارتموث امریکا مشغول به تدریس است. یکی از …
ادامه مطلب

خشم مقدس یا چالش دین‌داری و خشونت

خشم مقدس یا چالش دین‌داری و خشونت
 خشم مقدس یا چالش دین‌داری و خشونت مروری بر«کشتزارهای خون: دین و تاریخِ خشونت» اثر کارن آرمسترانگ  سپیده نصرتی (بنیاد دائرة‌المعارف اسلامی)    کارن آرمسترانگ (ز. ۱۹۴۴) پژوهشگر و نویسندۀ مشهور بریتانیایی با اصالت ایرلندی است. او در جوانی ابتدا به صومعه پیوست اما پس از مدتی از کاتولیکی محافظه‌کار به مسیحیِ مؤمنِ لیبرالی با گرایش عرفانی تغییر مسلک داد. او پس از فارغ‌التحصیلی از آکسفورد، به‌عنوان معلم،‌ نویسندۀ مستقل …
ادامه مطلب

 در جست‌وجوی عدالت جنسیتی با فمینیسم اسلامی

 در جست‌وجوی عدالت جنسیتی با فمینیسم اسلامی
 در جست‌وجوی عدالت جنسیتی با فمینیسم اسلامی  گفت‌وگو با زیبا میرحسینی     میزبان: فاطمه مصلح‌زاده آماده‌سازی متن: زینب ایزدی    در دهمین شماره از مجموعه گفتگوهای دورنما با دکتر زیبا میرحسینی، جامعه‌شناس و انسان‌شناس ایرانی و نویسندهٔ مقالات و کتاب‌های متعدد از جمله «سفرهایی به‌سمت برابری جنسیتی در اسلام» دربارهٔ فمینیسم اسلامی و برابری جنسیتی در اسلام و جوامع اسلامی گفت‌وگو خواهیم کرد؛ دربارهٔ تلاش‌ها و پژوهش‌های انجام‌شده در …
ادامه مطلب

زیست مسلمانانه در جهان پسامدرن

زیست مسلمانانه در جهان پسامدرن
زیست مسلمانانه در جهان پسامدرن مروری بر «مسلمانان پیشرو» ویراستهٔ امید صفی  حمید مازیار    کتاب «مسلمانان پیشرو: در باب عدالت، جنسیت و کثرت‌گرایی» (۲۰۰۳) یکی از جدی‌ترین تلاش‌های فکریِ چند دههٔ اخیر است در راه جمع زیست مسلمانانه با مشارکت فعال در ساخت انسان‌محورانهٔ جهان پسامدرن. این مجموعه مقالات در اصل پاسخی است از جانب گروهی از مسلمانان پرورده در سنت آکادمیک مطالعات اسلام در غرب به فاجعهٔ یازده …
ادامه مطلب

سفر «جنسیت» به خاورمیانه

سفر «جنسیت» به خاورمیانه
سفر «جنسیت» به خاورمیانه مروری بر «فمینیسم در اسلام» اثر مارگو بدران مریم نصر اصفهانی (پژوهشگاه علوم‌انسانی و مطالعات فرهنگی)   مارگو بدران (متولد ۱۹۳۶) پژوهشگر و استاد امریکاییِ متخصص در تاریخ خاورمیانه با تمرکز بر مطالعات زنان و جنسیت است که با پژوهش‌هایش در حوزهٔ فمینیسم اسلامی شناخته می‌شود. او تحصیلات خود را در دانشگاه‌های هاروارد و آکسفورد به سرانجام رساند و عربی را در دانشگاه الازهر قاهره آموخت …
ادامه مطلب

 انسان‌شناسی دین در جامعهٔ شیعی ایران

  انسان‌شناسی دین در جامعهٔ شیعی ایران
انسان‌شناسی دین در جامعهٔ شیعی ایران گفت‌وگو با دیوید تورفیل میزبان: فاطمه مصلح‌زاده   در نهمین شماره از گفت‌وگوهای دورنما با دیوید تورفیل، استاد مطالعات اسلام در دانشگاه سودرتورن سوئد و نویسندهٔ کتاب «زیست شیعی»، گفت‌وگو خواهیم کرد. با او دربارهٔ تجربهٔ کار میدانی‌اش در ایران به‌عنوان پژوهشگری غیربومی و همین‌طور وضعیت عمومی مطالعات اسلام و مطالعات شیعه صحبت خواهیم کرد و از مفهوم «اسلام زیسته» خواهیم گفت. این گفت‌وگو …
ادامه مطلب

مفهوم آخرالزمان در نخستین سال‌های برآمدن اسلام

مفهوم آخرالزمان در نخستین سال‌های برآمدن اسلام
مفهوم آخرالزمان در نخستین سال‌های برآمدن اسلام مروری بر کتاب «آخرالزمان حکومتی» اثر استیوِن شومیکر ایمان تاجی                                                                                                                                                                      استیوِن شومیکر (متولد ۱۹۶۸) پژوهشگر امریکایی و استاد مطالعات ادیان در دانشگاه اُرِگن است که در تحقیقاتش به‌طور ویژه بر تاریخ مسیحیت در اوایل حکومت بیزانس و روابط اسلام اولیه و مسیحیت در خاورنزدیک تمرکز دارد. تا کنون سه کتاب دیگر از او در حوزۀ مطالعات اسلام منتشر شده‌اند: «مرگ پیامبر: پایان …
ادامه مطلب

از مطالعهٔ اسلام به مشاهدهٔ مسلمانان

از مطالعهٔ اسلام به مشاهدهٔ مسلمانان
از مطالعهٔ اسلام به مشاهدهٔ مسلمانان مروری بر کتاب «اسلامِ پُرابهام: بیانِ بازنمایی انسان‌شناسانه» اثر دنیل وَریسکو فاطمه مصلح‌زاده                                                                                                                                                                      دنیل وریسکو (متولد ۱۹۵۱) انسان‌شناس و مردم‌نگار امریکایی است که به‌عنوان مشاور امور توسعه در خاورمیانه و جهان اسلام نیز فعالیت می‌کند و در تحقیقاتش به‌ویژه بر کشور یمن تمرکز دارد. از ۱۹۹۱ تا ۲۰۱۴ استاد انسان‌شناسی در دانشگاه هافسترا در نیویورک بوده و مدتی نیز مدیریت بخش خاورمیانه را …
ادامه مطلب